Smartengeld bedragen: voorbeeldbedragen van vergoeding
 • Home
 • Smartengeld bedragen

Smartengeld bedragen

Bij een ongeluk is er altijd sprake van schade. Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Bij materiële schade kunt u denken aan de schade die uw auto of fiets bij het ongeluk heeft opgelopen. Immateriële schade is niet-fysieke schade: de schade die u op emotioneel en psychisch vlak lijdt als gevolg van het ongeluk. De vergoeding hiervoor wordt smartengeld genoemd.

Hoe hoog is mijn vergoeding voor smartengeld?

Wij krijgen van slachtoffers vaak de vraag of ze recht hebben op smartengeld en hoe hoog dit bedrag dan zal zijn. Omdat ieder ongeval en de daaruit volgende immateriële schade uniek is, is het onmogelijk om de hoogte van het smartengeld op voorhand te bepalen. De hoogte van eerder uitgekeerde smartengeld bedragen kunnen echter wel een indicatie zijn voor uw situatie.

Wilt u weten of u kans maakt op een vergoeding in de vorm van smartengeld? Vul dan onze korte letselschadetest in. U heeft dan binnen één minuut een indruk van hoe groot uw kans op smartengeld is. Uiteraard staan wij u ook graag telefonisch te woord. Bel ons op het telefoonnummer 0318 470 021 of 070 320 8964.

Voorbeelden van smartengeld bedragen

Hieronder leest u een aantal voorbeelden van situaties waarin een rechter eerder smartengeld heeft uitgekeerd. Deze gevallen worden gebundeld in de Smartengeld Gids van de ANWB.

Let op: onderstaande bedragen dienen voor u ter indicatie. De hoogte van het smartengeld voor uw situatie wordt altijd berekend aan de hand van factoren die in uw specifieke geval van toepassing zijn. De vergoeding zal daarom altijd afwijken van de voorbeelden die hieronder en in het Smartengeldboek van de ANWB gegeven worden.

Voorbeeld 1 – Neusletsel en verlies van reuk en smaak door ernstige mishandeling: € 22.000,-

Een hoofdconductrice van de Nederlandse Spoorwegen is op het perron zeer ernstig mishandeld, met ernstige beschadiging van het gezichtsskelet tot gevolg: een verbrijzelde rechter oogkas en een gebroken jukbeen, bovenkaak en neus. Naast het lichamelijke letsel heeft de mishandeling een zeer grote impact gehad op het leven van de vrouw. De rechter kende een bedrag van ongeveer € 22.000,- toe, omdat het duidelijk was dat de vrouw, ondanks het feit dat ze nog meerdere operaties moet ondergaan, blijvend letsel had opgelopen in de vorm van het verlies van reuk en smaak.

Voorbeeld 2 – Ernstig gezichtsletsel door toedoen van illegaal vuurwerk: € 30.000,-

Een man kocht vuurwerk bij een woonwagenkamp vanuit een busje. Toen hij het vuurwerk afstak, ontplofte het direct in zijn gezicht. De gevolgen waren desastreus:

 • Verlies van het rechteroog
 • Verbrijzeling van de rechter oogkas
 • Ernstige verwondingen aan oogleden
 • Ernstige verwondingen aan het gelaat
 • Destructie van de rechterwang
 • Verlies van reukvermogen
 • Gebroken hand
 • Geen gevoel meer in de bovenlip en de rechterwang
 • Psychische klachten

Nader onderzoek wees uit dat het vuurwerk bedoeld was voor professionele vuurwerkshows. De lont was daarom niet voorzien van vertraging en het vuurwerk ontplofte direct in het gezicht van het slachtoffer.

De rechter oordeelde dat de man zelf voor 50% schuld had, omdat hij bij de aankoop had moeten weten dat de zogenaamde ‘flowerbed’ onder de noemer illegaal vuurwerk viel. Het Hof heeft de verkopende partij aansprakelijk gesteld voor de schade die de man heeft geleden. Van het oorspronkelijk toegewezen bedrag van € 60.000,- bleef zodoende € 30.000,- smartengeld over.

Voorbeeld 3 – Vergoeding na aanrijding door een auto: € 45.000,-

Een vrouw van 75 is tijdens een vakantie op Ameland aangereden door een automobilist. De auto raakte van de weg en reed haar frontaal aan op het fietspad. Ze is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen, waar ze zeven dagen kunstmatig in coma werd gehouden. De vrouw heeft zes weken in het ziekenhuis gelegen, moest 27 operaties ondergaan en heeft twee jaar lang moeten revalideren. Haar nog altijd aanwezige zenuwpijn moet zij bestrijden met pijnstillende medicatie.

De rechter kende een bedrag van € 45.000,- toe, omdat de vrouw nog altijd grote gevolgen ervaart door toedoen van het ongeluk. Ze haalde veel plezier uit bergbeklimmen, skiën en fietsen, maar wordt daarin zeer beperkt door de gevolgen van het ongeluk.

De hoogte van uw smartengeld laten berekenen

Heeft u een ongeluk gehad waardoor u nu beperkt wordt in uw dagelijks leven? Via onze Letselschadetest checkt u binnen 1 minuut hoe groot uw kans op smartengeld is. Liever uw smartengeld berekenen met hulp van onze professionals? Bel naar 0318 470 021 of 070 320 8964, wij staan voor u klaar.

test uw kans op een schadevergoeding

Onze voordelen

 • Volledig gratis rechtshulp
 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Wij doen alles voor uw smartengeld
 • Ervaren letselschadespecialisten
 • Smartengeldgids.nl heeft het Keurmerk Letselschade

Onze voordelen

 • Volledig gratis rechtshulp
 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Binnen 1 minuut uw kans op smartengeld getest
 • Ervaren letselschadespecialisten
 • Smartengeldgids.nl heeft het Keurmerk Letselschade

Direct advies nodig?Vul dit formulier in en wij bellen u terug.

Bel mij terug

Contactgegevens

Vestiging Ede
Van der Toorn Personenschade
Verlengde Maanderweg 3
6713 LC Ede
T. 0318 470 0210318 470 021
E. info@letselschadebureau.nl

 

Vestiging Voorburg
Van der Toorn Personenschade
Zwartelaan 24
2271 BR Voorburg
T. 070 320 8964070 320 8964
E. info@letselschadebureau.nl

 

Vestiging Bredevoort
Van der Toorn Personenschade
Letselschade Oost
Misterstraat 36
7126 CE Bredevoort
T. 0543 452 4650543 452 465
E. info@letselschadebureau.nl

Letselschade Test

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

De juiste hulp bij immateriële schade

Elke dag merken wij hoe lastig slachtoffers het hebben met de discussies en

de houding van verzekeraars. En niet om als slachtoffer het onderste uit de kan te halen,

maar alleen om een eerlijke en rechtvaardige letselschade vergoeding te krijgen. Vaak lukt

dat niet alleen en heeft u juridische hulp nodig. Niet veel mensen weten dat die

hulp volgens de Wet GRATIS is.