Smartengeld berekenen: gratis hulp bij letselschade
 • Home
 • Smartengeld berekenen

Smartengeld berekenen

Wanneer u letselschade, emotionele of psychische schade is aangedaan, komt u in aanmerking voor smartengeld. Wij stellen graag vast op hoeveel smartengeld u recht heeft door de hoogte van uw smartengeld te berekenen. Nadat wij uw smartengeld hebben berekend zullen wij gratis uw smartengeld claimen.

Gratis advies bij berekening van uw smartengeld

keurmerk-letselschade

Om een schatting te maken van de hoogte van de schadevergoeding is het van belang om te weten wat voor soort letsel er is toegebracht en wat voor invloed het letsel heeft op uw functioneren.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor smartengeld? Klik dan op onderstaande button en kom er binnen 1 minuut achter of u recht heeft op smartengeld.

Voorwaarden om het smartengeld te berekenen

Voor het berekenen van smartengeld moet er aan drie voorwaarden voldaan worden. Er moet sprake zijn van:

 1. Een aansprakelijke tegenpartij
 2. De aansprakelijkheid moet worden bewezen
 3. De letselschade moet zijn veroorzaakt door het ongeval

Wanneer heeft u recht op smartengeld?

Slachtoffers van een ongeval met letselschade hebben volgens de Nederlandse wet recht op smartengeld. U komt hiervoor in aanmerking wanneer dit letsel verwijtbaar is en u dit op iemand kunt verhalen.

Er zijn diverse soorten letsels waarbij u grote kans maakt op een succesvolle zaak om smartengeld te claimen voor de door u geleden immateriële schade. Deze schades kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ongeval of een mishandeling. Doe hier de letselschadetest: binnen 1 minuut weet u hoe groot de kans is dat u in aanmerking komt voor een vergoeding in de vorm van smartengeld. Wij helpen u graag met het berekenen van de hoogte van uw smartengeld.

De meest voorkomende letselschades zijn:

  • Letsel aan been en voet
   Wanneer u letsel aan uw been of voet heeft opgelopen door toedoen van een ander, maakt u kans op smartengeld voor het aangedane leed. U kunt dit lichamelijke letsel oplopen in het verkeer of tijdens het sporten.

 

  • Letsel aan arm en hand
   Letsel aan uw armen of handen kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer, een ongeluk tijdens het sporten of gedurende het verrichten van uw werk. Als het ongeval de schuld is van een ander, dan heeft u waarschijnlijk recht op smartengeld.

 

  • Psychisch letsel
   Psychisch letsel ontstaat vaak na een ongeval en kan zich uiten in angst, een depressie of zelfs een trauma. Psychische letselschade bederft uw levensvreugde; de kans op een schadevergoeding in de vorm van smartengeld is dan ook groot.

 

  • Letsel aan ogen
   Oogletsel als gevolg van een ongeval kan grote gevolgen met zich meebrengen. Er kan gezichtsverlies optreden, waardoor de kwaliteit van uw leven verslechtert. U maakt een goede kans om een vergoeding te krijgen voor deze vorm van immaterieel letsel.

 

  • Letsel aan oren
   Ongevallen kunnen schade toebrengen aan oren en gehoor. Voorbeelden hiervan zijn gehoorverlies door een beschadiging van het trommelvlies en het gebruik moeten maken van een rolstoel vanwege schade aan het evenwichtsorgaan.

 

  • Letsel aan neus
   Een ongeval heeft mogelijk gevolgen voor uw reukorgaan. Zo kan de neus breken en blijvende, zichtbare schade achterlaten. Ook is het mogelijk dat u door bijvoorbeeld bewusteloosheid (een deel van) uw reukvermogen verliest. De rechtbank kan smartengeld toekennen omdat u bijvoorbeeld bedorven producten niet meer kunt ruiken of bepaalde smaken niet meer kunt waarnemen.

 

  • Letsel aan nek
   Nekklachten zijn een veel voorkomende letselsoort na ongevallen in het verkeer. U heeft kans op smartengeld bij blijvende nekpijn en een whiplash(trauma). Het komt regelmatig voor dat u door uw nekletsel uw werk niet meer goed kunt uitoefenen. In die gevallen heeft u kans op een vergoeding in de vorm van smartengeld.

 

  • Letsel aan rug
   Rugletsel vormt jaarlijks een groot gedeelte van de uitgekeerde immateriële schadevergoedingen. Aanhoudende rugpijn door een wervelfractuur of het niet meer kunnen werken als gevolg van een ongeval, zijn veelvoorkomende situaties waarin u in aanmerking komt voor een succesvolle smartengeldclaim.

 

  • Letsel aan heup en bekken
   Opgelopen schade aan uw heup of bekken door toedoen van een ongeval? Als het ongeval plaatsvond door toedoen van een ander, dan maakt u kans op een schadevergoeding in de vorm van smartengeld.

 

  • Letsel aan mond
   Veel mondletsel uit zich in een beschadiging aan de tanden. Als u door toedoen van een ander tandheelkundige behandelingen moet ondergaan, dan kunt u hiervoor een schadevergoeding krijgen.

 

Wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Doe dan de letselschadetest of neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder bij het berekenen van uw smartengeld.

Voorbeeld smartengeld verkeersongeval

U wordt in het verkeer van achter aangereden en u loopt hierbij een whiplash op. Door de whiplash zijn er pijnklachten ontstaan en bent u mindervalide geworden. Dit heeft invloed op het uitoefenen van uw beroep en dus ook op uw inkomsten. Uw loopbaan zal hierdoor niet zo lopen als verwacht en uw levensvreugde is hierdoor afgenomen. In dit geval heeft u recht op smartengeld.

Wie heeft er recht op smartengeld?

In Nederland is het alleen mogelijk om smartengeld te eisen wanneer u het slachtoffer bent. Dit wil zeggen dat familieleden, vrienden, partners of andere betrokkenen geen aanspraak kunnen maken op smartengeld.

Schadevergoeding voor getuigen van een ongeval

Wanneer u bent geconfronteerd met een ernstig ongeval of de gevolgen daarvan, kunt u wel schokschade claimen. Dit leed moet dan zo ernstig zijn dat u hierdoor psychische schade – ook wel psychisch letsel genoemd – heeft opgelopen. Te denken valt aan een auto ongeluk of bedrijfsongeval waarbij iemand om het leven is gekomen waar u getuige van bent geweest.

Schokschade kan niet zomaar worden geclaimd. Het is dus van belang dat u het ongeval direct waarneemt of direct wordt geconfronteerd met de ernstige gevolgen hiervan, waardoor u in een emotionele schok bent geraakt. Daarnaast moet er sprake zijn van een familierelatie of moet er een hechte band met het slachtoffer zijn.

Bent u onlangs het slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval of ongeluk en wilt u weten of u recht heeft op smartengeld? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0318 470 0210318 470 021 of 070 320 8964070 320 8964 of stuur een e-mail naar info@letselschadebureau.nl.

Direct checken of u smartengeld kunt claimen? Klik dan hier.

Op hoeveel smartengeld heeft u recht

Het berekenen van smartengeld is vrij moeilijk, aangezien het om schade gaat die niet zichtbaar is. Daarnaast kan de hoogte van het uit te keren smartengeld pas worden vastgesteld nadat is geconstateerd dat het letsel is genezen of als blijkt dat de situatie niet meer kan worden verbeterd. Wanneer het letsel niet genezen is, wordt er een berekening gemaakt voor de nog te lijden schade of te derven levensvreugde.

Voorbeeld smartengeld arbeidsongeval

Tijdens uw werk in een fabriek rijdt er een heftruck over uw voet heen. Uw voet is minimaal gebroken en wellicht is er sprake van functionele invaliditeit. Uw werkgever is hiervoor aansprakelijk. Naast de pijn kunt u ook uw geliefde hobby voetbal niet meer uitoefenen. Dit betekent een derving van uw levensvreugde. U heeft recht op smartengeld.

Voorbeelden van uitgekeerd smartengeld

Op de pagina Smartengeld bedragen kunt u een aantal voorbeelden lezen van smartengeld dat in het verleden is uitgekeerd. Houd er rekening mee dat ieder letsel uniek is en dat uw smartengeld hoger of lager uit kan vallen; ook als uw situatie vergelijkbaar is met een van de voorbeelden.

Smartengeld berekenen op basis van jurisprudentie

Het berekenen van smartengeld gebeurt door te kijken naar uw persoonlijke situatie en eerdere uitspraken van rechters in soortgelijke situaties. De rechter kijkt dan naar de jurisprudentie uit eerdere rechtszaken. Het Smartengeldboek, dat door de ANWB wordt uitgebracht, biedt hierbij houvast. In deze gids staan alle rechtszaken uit het verleden waarbij smartengeld gemoeid was en de daarbij toegekende schadevergoedingen. Rechters, advocaten, juristen, verzekeringsmaatschappijen en schade-experts gebruiken de smartengeldgids als leidraad om de hoogte van het smartengeld te berekenen.

Belangrijke factoren voor de hoogte van het smartengeld zijn onder andere:

 • Uw leeftijd
 • Het soort schade dat u heeft geleden of nog heeft te lijden
 • Duur van het genezingsproces
 • Eventuele ziekenhuisopnames of afspraken bij een specialist die zijn voortgekomen uit het letsel
 • Eventuele toekomstige ziekenhuisopnames of afspraken bij een specialist
 • De mate van afhankelijkheid van derden
 • De mate van blijvende invaliditeit of eventuele beperkingen
 • Het eventueel arbeidsongeschikt zijn of worden
 • Zichtbare schade aan het lichaam of gezicht
 • Inkomstenderving door beperking in loopbaan
 • Derving van de levensvreugde door beperkt zijn in persoonlijke activiteiten, hobby’s en sporten

Smartengeld claimen

Onze letselschadespecialisten nemen graag al het papierwerk uit handen zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Daarnaast claimen wij uw smartengeld geheel gratis. Dit doen wij omdat de partij die aansprakelijk is voor uw letsel, alle kosten (dus óók de juridische kosten) dient te betalen.

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor smartengeld? Klik dan op de button hieronder en test uw smartengeld. Zo weet u binnen 1 minuut of u recht heeft op smartengeld.

Wat is smartengeld

Smartengeld is een schadevergoeding die iemand krijgt bij immateriële schade. Dit kan zijn gebeurd door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval, verkeersongeluk of mishandeling. U ontvangt een schadevergoeding voor alle angst, verdriet en pijn die u heeft geleden en nog te lijden heeft.

Contact met Van der Toorn Personenschade

Voor meer informatie over het berekenen van smartengeld kunt u contact opnemen met onze specialisten. Bel hiervoor met 0318 470 0210318 470 021 of 070 320 8964070 320 8964 of mail naar info@letselschadebureau.nl.

test uw kans op een schadevergoeding

Onze voordelen

 • Volledig gratis rechtshulp
 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Wij doen alles voor uw smartengeld
 • Ervaren letselschadespecialisten
 • Smartengeldgids.nl heeft het Keurmerk Letselschade

Onze voordelen

 • Volledig gratis rechtshulp
 • Gratis en vrijblijvend advies
 • Binnen 1 minuut uw kans op smartengeld getest
 • Ervaren letselschadespecialisten
 • Smartengeldgids.nl heeft het Keurmerk Letselschade

Direct advies nodig?Vul dit formulier in en wij bellen u terug.

Bel mij terug

Contactgegevens

Vestiging Ede
Van der Toorn Personenschade
Verlengde Maanderweg 3
6713 LC Ede
T. 0318 470 0210318 470 021
E. info@letselschadebureau.nl

 

Vestiging Voorburg
Van der Toorn Personenschade
Zwartelaan 24
2271 BR Voorburg
T. 070 320 8964070 320 8964
E. info@letselschadebureau.nl

 

Vestiging Bredevoort
Van der Toorn Personenschade
Letselschade Oost
Misterstraat 36
7126 CE Bredevoort
T. 0543 452 4650543 452 465
E. info@letselschadebureau.nl

Laatste nieuws

 • 25 Oct
  Letsel aan het gezicht en schadevergoeding
 • 13 Jun
  Schadevergoeding oogletsel – voorbeelden
 • 09 Mar
  Schadevergoeding bedragen bij been en knietletsel

Letselschade Test

Test hier of u in aanmerking komt voor vergoeding van uw letselschade en onze GRATIS rechtshulp.

DOE NU DE LETSELSCHADETEST

De juiste hulp bij immateriële schade

Elke dag merken wij hoe lastig slachtoffers het hebben met de discussies en

de houding van verzekeraars. En niet om als slachtoffer het onderste uit de kan te halen,

maar alleen om een eerlijke en rechtvaardige letselschade vergoeding te krijgen. Vaak lukt

dat niet alleen en heeft u juridische hulp nodig. Niet veel mensen weten dat die

hulp volgens de Wet GRATIS is.